Conférece

 

Chères amies, chers amis,

La Fondation Mossadegh a le plaisir de vous inviter à la conférence sur le thème:

 

Musique iranienne et poésie persane
un mariage de cœur et de raison

Les liens inextricables entre la musique classique iranienne et la poésie persane

 

Conférencier

M. Amir Artaban Sedaghat, PhD

 linguiste spécialisé dans la sémiotique et la traductologie

  2024 06 conference

 

 Conférence le mercredi 5 juin 2024 à 18h30

Fondation Mossadegh
Place d’Armes 21
1227 Carouge

 

 

A cause du nombre limité des places, il est nécessaire de vous inscrire jusqu'au 31 mai en indicant le nombre de personnes qui souhaitent participer.

Vous recevrez une confirmation.

 

Contactez-nous du lundi au vendredi
14h00 à 18h00
Tél: 022 300 3755


Par email: این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

 

 

 

 

 

 

حمایت مالی

مصدق و کودتای ۱۳۳۲

کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ باعث تسلط نظامی بر دولت دمکراتیک دکتر محمد مصدق شد. این توطئه قبلاً توسط سرویسهای اطلاعاتی بریتانیا و ایالات متحده امریکا تحت نام ”تی پی اِیجَکس” طرحریزی شده بود. نتیجه این کودتا این بود که به فرمان مستقیم محمد رضا شاه پهلوی، روند اداری مملکت از تسلط دولت قانونی مجلس خارج شد و در اختیار دولتی فرمایشی قرار گرفت. برقراری این قدرت تکیه گاه سنگینی برای متحدان خارجی تا سرنگونی آن در سال ۱۳۵۷ بود.

در سال ۱۳۳۰، از طرف دکتر مصدق رئیس کمیسیون نفت، لایحه ای برای ملی شدن نفت به مجلس عرضه شد که بعد از طی مراحل لازم  و حمایت یکپارچه نمایندگان تصویب گردید. نفت ایران تا آنسال در مالکیت شرکت ایران و انگلیس تحت امتیاز و با در آمد جزئی برای ایران کنترل میشد که این اوضاع باعث نارضایتی عمومی از شرکت نفت بریتانیا در اواخر ۱۳۲۰ شمسی گردید. در این زمان جمع کثیری از ایرانیان این امتیاز را استثمارگرانه و نشانی از استعمار بریتانیا طلقی میکردند. با وجود پشتیبانی عمومی از دکتر مصدق، دولت بریتانیا به هیچ نوع برای مذاکره بر سر پر ارزشترین امتیاز خارجی خود توافق نمیکرد و عامل بر انگیختن تحریم جهانی نفت ایران برای تحت فشار گذاشتن اقتصاد آن شد. نخست، بریتانیا حتی برای ترساندن دولت ایران ارتش خود را برای تسخیر پالایشگاه آبادان بسیج کرد، اما نخست وزیر وقت آن، کلمنت اَتلی، ترجیح داد که تحریمها را شدید تر نماید و در عین حال از عوامل ایرانی برای تضعیف مصدق استفاده جوید. با تغییر دولت کارگر اتلی به دولت محافظه کار چرچیل در بریتانیا و برقراری آیزنهاور بر ریاست جمهوری امریکا، این دولتها، با وجود اینکه دولت قبلی امریکا یعنی کابینه ترومن با کودتا مخالفت میکرد، با توافق نقشه ای برای سرنگونی دولت دکتر مصدق تدوین نمودند.

Tehran Mossavvar Cover

بریتانیا و ایالات متحده برای جانشینی مصدق، سرلشگر فضل الله زاهدی را برای نخست وزیری در نظر گرفتند و بهمین خاطر، فرمانی برای برکناری مصدق توسط برنامه ریزان کودتا تهیه شد و بدست شاه توشیح گردید. سی آی اِی موفق شده بود که شاه تضعیف شده را تحت فشار قرار دهد تا شریک کودتا باشد. در عین حال این سازمان با پرداخت رشوه و تبلیغات گسترده علیه مصدق و دولتش عده ای از اوباش خیابانی، سیستمداران، روحانیون و جزوی از ارتشیان مخالف مصدق را برای سرنگون کردن دولت ملی او هماهنگ کرده بود. در ابتدا، در شب ۲۵ مرداد نعمت الله نصیری که در آنزمان فرمانده گارد سلطنتی و مأمور رساندن فرمان عزل مصدق گردیده بود، به دستور وی، خود بازداشت گردید. با این دستگیری، نقشه برای اجرا به طریق دیگری بعمل گذاشته شد و با دور شدن شاه از ایران عده ای را در روز ۲۸ مرداد با اتوبوس و کامیون از شهرهای مختلف آوردند تا تهران را تصرف کنند. آشوب در خیابانها بنفع شاه راه اندازی شد و جمعیتی براهنمایی سرکردگان آن در پشت نظامیان بطرف منزل دکتر مصدق رهسپار شدند و آنرا تصرف نمودند. در این زد و خُردها عده ای کشته شدند. با بازداشت مصدق، دولت نظامی حاکم بر کشور گردید و بعد از محاکمه فرمایشی، وی را به سه سال حبس مجرد محکوم کردند. بعد از به پایان رسیدن دوره محکومیت درمحبث انفرادی در پایگاهی نظامی، وی را به احمد آباد انتقال دادند تا او را از ملت ایران دور نگاه دارند.

بعد از کودتا، منفعت محسوسی که عاید ایالت متحده از سرنگونی دولت منتخب ایران شد، سهمی از ثروت نفتی ایران و پیشگیری احتمالی کوچک برای همسویی آن با اتحاد جماهیر شوروی بود، گرچه این موضوع   برای تاریخدانان هنوز مورد مباحثه است. محمد رضا شاه برای سالها به عنوان پادشاهی خودرأی ولی متکی به قدرتهایی که وی را در این کودتا پشتیبانی نموده بودند بر مملکت حکومت کرد و تا قیام عمومی ۱۳۵۷ بر سلطنت پابرجا بود.

 

 

 

 

جایزه مصدق ۲۰۲۲

 

 

بنیاد مصدق مفتخر است اعلام کند

جایزه مصدق

به

آقای تقی امیرانی و آقای والتر مرچ برای ساخت فیلم کودتای ۵۳ اهدا شد.

 

مراسم اهدای جوایز روز سه شنبه بیستم سپتامبر سال ۲۰۲۲ در سینما گروتلی شهر ژنو برگزار شد.



 

Coup 53 from Amirani Media on Vimeo.

 

فیلم کودتای ۵۳ روی ویمئو.

vimeo.com/ondemand/coup53movie

 

وبسایت رسمی فیلم کودتای ۵۳

www.coup53.com/watch-coup-53

 

 

 


Fondation MOSSADEGH

 

اعلانهای بنیاد مصدق

بنیاد مصدق تابحال این اعلانها را برای کمپین تبلیغاتی خود منتشر کرده است:

 

معرفی

FM

بنیاد مصدق در سال ۲۰۰۰ میلادی در کاروژ ژنو افتتاح شد و تابع قوانین سویس میباشد. این بنیاد توسط دبیر مسئول و تحت نظر اعضای هیئت امنای آن اداره میشود. همچنین، همکاران دیگری بصورت داوطلبانه و یا با دریافت پاداش در توسعه آن سهیم میباشند. 

بنیاد مصدق نام خود را به احترام به نخست وزیر برجسته ایران محمد مصدق، که بر سیاست کشورش در قرن بیستم میلادی اثر ژرفی گذاشت، مدیون است. با طبعی دمکرات و لیبرال، این رهبر سیاسی زندگی خود را صرف برقراری و استحکام حق حاکمیت ملی ایران کرد. 

بنیاد مصدق امیدوار است به نگاهداری یاد و افکار این مرد سیاستمدارکمک کند.

 

هدف بنیاد مصدق

FMبنیاد مصدق که سازمانی غیر انتفاعی میباشد، با اهداء سخاوتمندانه بنیانگذار آن تأسیس شد. این بنیاد توسط درآمدهای حاصله از این میراث عمل میکند و هیچگونه کمک مالی از منابٰع عمومی دریافت نمیکند.  

هدف ما تسهیل دستیابی به شناختی عمیق از ایران از طریق فرهنگ آن، تاریخش، ادیانش و موقیت جغرافیایی/ سیاسی آن میباشد. در راستای این امر، بجز تشکیل گردهماییهای مختلف، کتابخانه بنیاد شماری متعدد از کتابهای گوناگون در اختیار عموم قرار میدهد.

کتاب

بنیاد مصدق مفتخر است چاپ کتابی جدید بزبان فرانسه در مورد تاریخ ایران و دکتر مصدق را اعلام نماید.

 

Mossadegh pages d histoire d IranMossadegh pages d’histoire de l’Iran

از عبدالمجید بیات مصدق

 

پشت جلد کتاب (بزبان فرانسه)

Certains aspects de la vie du Dr. Mossadegh sont relatés dans cet ouvrage; sa jeunesse, les péripéties de ces voyages, sa lutte pour des lois justes dans le respect du droit, les libertés collective et individuelle et enfin sa volonté de sortir l'Iran de l'influence étrangère.

Sa famille est de noble origine et sa richesse se compose de quatre villages agricoles. En Iran avant la réforme agraire, la richesse se basait sur la terre des villages agricoles appelées deh (agglomération de paysans).

En 1921, le Dr. Mossadegh décide de construire une maison en limite de ses villages, à 100 km de Téhéran. Son fils, ingénieur, dessine un grand jardin et conçoit une petite maison de maître. Un village est créé où les maisons de paysans leur sont offertes. Il est ceint d'un haut mur dentelé en maçonnerie et est baptisé du nom de son fils Ahmad Abad. Dr. Mossadegh y a habité et cultivé la terre.

Ahmad Abad, étroitement lié au destin du Dr. Mossadegh, fut sa prison par deux fois et puis son mausolée.

 

این کتاب توسط انتشارات Guethner منتشر میشود و در کتابفروشیهای معتبر موجود است.

تیتر کتاب: Mossadegh, pages d’histoire de l’Iran
نویسنده: Abdol-Madjid Bayat Mossadegh
انتشارات: Guethner - 2012
OBS: 372p., format 16x24
ISBN: 978-2-7053-3858-9

جایزه مصدق

Plaquette Laureat Mossadeghاز سال ۲۰۰۲ میلادی، بنیاد مصدق سالانه دوبار جایزه ای بمنظور تشویق نویسندگان، پژوهشگران و یا گزارشگران و خبرنگاران اهداء میکند. انتخاب دریافت کننده این جایزه توسط یک هیئت برگزیده شده توسط بنیاد صورت میگیرد.

این جایزه در تناوب، اول بار به تحقیقی ارائه میشود در مورد وضعیت جغرافی/سیاسی، اقتصادی و یا اجتماعی ایران که با بی طرفی و عینیت نوشته شده باشد؛ و برای بار دوم  به خبرنگار یا گزارشگری که بطور قابل ملاحظه ای ایران را پوشش داده باشد.

در موارد استثنایی، اگر برنده ای در رسته مورد نظر انتخاب نشد، این هیئت میتواند نامزدی از رسته دیگر بگزیند.

بمنظور نامزدی برای دریافت جایزه بنیاد مصدق، از نویسندگان و گزارشگران به فرستادن نوشته های خود بدینوسیله دعوت بعمل میاید.

زیر مجموعه ها